ŞCOLILE BECLENARE VOR FI DOTATE PRIN PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ CU MOBILIER ŞCOLAR MODERN

Şcolile din oraşul Beclean vor fi dotate cu mobilier modern, materiale didactice, echipamente digitale şi smart cu o finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Colegiul Național ,,Petru Rareș”, Școala Gimnazială ,,Grigore Silași” cu Grădinițele și Clubul Copiilor din Beclean sunt instituţiile de învăţământ cuprinse în acest proiect aflat în derulare la Beclean.

Această nouă investiţie majoră pentru comunitatea locală din oraşul Beclean a fost inițiată de către Primăria Orașului Beclean împreună cu școlile din oraş.

Investiția în infrastructura de educație rămâne o prioritate pentru administrația locală. În afară de acest proiect, finanţat prin PNRR, în prezent se află în plină desfăşurare lucrările de reabilitare şi modernizare la una din clădirile Şcolii Gimnaziale ,,Grigore Silași”, investiţie realizată cu fonduri europene nerambursabile.

(sursa foto: Primăria Beclean)




PREMIERUL MARCEL CIOLACU, PREȘEDINTELE SENATULUI, NICOLAE CIUCĂ, ȘI MINISTRUL TRANSPORTURILOR, LA BECLEAN: UN EXEMPLU DE DESCENTRALIZARE DE SUCCES!

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor și Infrastructurii – Sorin Grindeanu, vicepreședintele Camerei Deputaților – Lucian Bode au vizitat lucrările de la varianta de ocolire a orașului Beclean, alături de primarul Nicolae Moldovan și Emil Radu Moldovan – președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Varianta ocolitoare a Becleanului a fost dată în circulație din 1 decembrie 2023.
Vizita se înscrie într-un circuit pe care oficialii l-au început pe șantierul de pe Autostrada A7, în zona localității Adjud, continuat la Beclean și care mai cuprinde drumul de legătură dintre Centura Oradea (Girația Calea Sîntandrei) – Autostrada A3 (Biharia) și Varianta de Ocolire Timişoara Sud.

„Vreau să spun că e un exemplu de descentralizare de succes. Să știți că s-au semnat în toți acești ani 70, 80 de protocoale, dar nu sunt toate de succes, asta este. Avem exemple unde lucrurile nu funcționează. Acesta primul protocol semnat”, a punctat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că „orice investiție aduce dezvoltare economică”, iar aceste proiecte din ultimii trei ani au însemnat depășirea unor orgoliile politice, inclusiv pe plan local.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a punctat faptul că Becleanul a știut să folosească această soluție de finanțare din fonduri locale, fonduri guvernamentale și fonduri europene pentru un obiectiv atât de important, felicitându-l pe primarul Nicolae Moldovan pentru tot modelul său de administrație.

„La Beclean, de mulți ani se face performanță. Astăzi cred că, din punct de vedere istoric, este o nouă filă scrisă și cred că prezența demnitarilor Statului Român la cel mai înalt nivel aduce încă o dată prețuirea și respectul pentru comunități și pentru oameni care se implică, care dau dovadă de unitate și că știu ce vor să facă comunitățile lor. (….)Și cred cu tărie că această decizie luată la nivelul coaliției de a consulta poporul român prin această listă comună la europarlamentare este cea mai democratică și transparentă modalitate prin care putem să-i consultăm pe oameni. Sunt încrezător că marea majoritate a oamenilor sunt interesați și ei de viitorul României și că vor fi alături de această coaliție care, după alegerile din toamnă, va avea misiuni foarte, foarte complicate, de regionalizare, descentralizare, restructurare, eficientizare și multe alte cuvinte de acest gen”, a declarat președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.

Alături de primarul Nicolae Moldovan și comunitatea beclenară au fost ministrul Bogdan Ivan, vicepreședintele Camerei Deputaților – Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș, deputatul Robert Sighiartău, primarul Bistriței – Ioan Turc, prefectul Teofil Cioarbă și subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, șefi de instituții deconcentrate, primarii Paul Știr și Romeo Florian.

Varianta ocolitoare a orașului Beclean are lungimea de 1,195 km și conectează DN 17D și DN 17. Conexiunea se face prin sensuri giratorii. Lucrarea principală din cadrul acestui proiect a fost construcția podului peste râul Someș în lungime de 580 de metri. Varianta ocolitoare are două benzi de circulație, câte una pe fiecare sens, de 3,5 metri lățime fiecare, acostamente de 1,5 metri lățime, conform caracteristicilor pentru drumuri naționale europene de clasa tehnică III şi o viteză de 60-80 km/h. Finanțarea obiectivului de investiție a fost asigurată din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Centura  Becleanului va asigura legătura dintre Drumul Trans Regio TR 45 Beclean – Salva și Drumul Expres DX 4A Dej – Beclean – Bistrița, investiții cuprinse în Master Planul de Transport al României.

(Text și foto: Caius Diugan, Primăria Beclean)




PRIMARUL COMUNEI LECHINȚA,  ROMEO FLORIAN,  A PREDAT CHEILE A 16 LOCUINȚE ANL

Primarul comunei Lechința, Romeo Florian a predat, la începutul lunii martie, cheile tinerilor chiriași din blocul ANL. Blocul ANL are 11 apartamente cu câte 2 camere și 5 garsoniere. 

,,Azi, 1 martie 2024, de Mărțișor, am predat celor 16 tineri cheile noilor apartamente și garsoniere din blocul ANL din Lechința. Le doresc o primăvară frumoasă!”, a spus primarul Romeo Florian.

Locuințele (5 garsoniere și 11 apartamente cu două camere) au fost construite pe un regim de înălţime P+3E (parter+3 etaje), valoarea investiției fiind de 4.778.523,28 de lei.

Repartizarea locuințelor a fost făcută în baza Hotărârii Consiliul local  privind aprobarea listei pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe și în repartizarea locuințelor  pentru tineri destinate închirierii în anul 2024. 




PRIMĂRIA CHIOCHIȘ. COMUNICAT:

“DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A ȘCOLII GIMNAZIALE “IULIU PRODAN”,  DIN COMUNA CHIOCHIȘ,  JUDEȚUL BISTRIȚA –NĂSĂUD”




PRIMĂRIA BECLEAN MODERNIZEAZĂ  ŞCOALA ,,GRIGORE SILAȘI” DIN BECLEAN CU FONDURI EUROPENE

Avansează de la o lună la alta şi se lucrează în ritm susţinut la Școala Gimnazială ,,Grigore Silași”, clădirea cu sediul pe strada Petru Maior, școală care a intrat într-un amplu proces de modernizare și reabilitare din temelii cu ajutorul fondurilor europene.

Obiectivul principal este ca toți elevii ciclului primar să se întoarcă într-o școala nouă, modernă, cu toate dotările şi facilităţile educaţionale corespunzătoare.

Reabilitarea cuprinde creşterea eficienţei energetice a clădirii precum şi toată infrastructura necesară, de la dotări tehnice la echipamente educaționale, precum și construcția de terenuri de sport sintetice în curtea școlii.

Investiția în sistemul educațional este o prioritate pentru administrația locală.




PRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA . CONSILIUL LOCAL

HOTĂRÂRE privind aprobarea execuției bugetare la 31.12.2023




PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ. CONSILIUL LOCAL

HOTĂRÂRE privind înscrierea definitivă în Cartea funciară a imobilului – Centru comunitar integrat situat în intravilanul comunei Chiochiș, sat Bozieș, nr. 29, județul Bistrița-Năsăud, în proprietatea publică a comunei Chiochiș, județul Bistrița-Năsăud




PRIMĂRIA  LECHINȚA. CONSILIUL LOCAL

HOTĂRÂRE privind aprobarea Raportului de evaluare a capacității de apărare împotriva incendiilor în comuna Lechința pe anul 2023




PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ. CONSILIUL LOCAL CHIOCHIȘ

HOTĂRÂRE privind aprobarea organizării și funcționării rețelei școlare la nivelul comunei Chiochiș pentru anul școlar 2024-2025




PARCUL CENTRAL AL ORAȘULUI BECLEAN VA DEVENI ÎN CURÂND O ZONĂ DINAMICĂ ȘI ANIMATĂ

Primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, a dat asigurări că parcul va fi extins și că va deveni o zonă  în care beclenarii de toate vârstele se vor bucura de spații de odihnă și relaxare. Totodată în parcul central se va regăsi mobilier urban inteligent, locuri de joacă pentru cei mici, rastele pentru biciclete.

,,Parcul” Central al orașului Beclean va fi extins până la începutul verii. Iubitorii de plimbări în aer liber vor regăsi aici spații verzi noi, cu mobilier urban inteligent cu dotări tip Smart, un loc de joacă reamenajat corespunzător pentru cei mici, rastel pentru biciclete.

Mai mult decât atât, au fost cuprinse și zonele adiacente unde pe strada Aleea Trandafirilor se amenajează parcări publice ce vor deservi viitorul Centru Cultural “Liviu Rebreanu”.

În urma extinderii Parcului Central, suprafața verde va crește și aproape va fi dublată în zona centrală unde vor avea acces atât elevii și profesorii liceului, dar și noi toți, iubitorii de natură și plimbări în aer liber. ”  a scris primarul Nicolae Moldovan pe Facebook.




CENTRUL SOCIAL DE ZI AL ORAȘULUI BECLEAN A PRIMIT LICENȚA DE FUNCȚIONARE

Centrul Social de Zi a primit, de puțin timp, licența de funcționare pentru terapii, prevenire și consiliere. Beclenarii care sunt eligibili pentru servicii de recuperare gratuită se vor putea bucura, în curând, de aceste ajutoare.

“Primăvara vine cu o veste foarte bună! Centrul Social de Zi al orașului Beclean este acum licențiat să funcționeze ca și “𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐳𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐁𝐞𝐜𝐥𝐞𝐚𝐧“(𝐍𝐫. 𝟔𝟏𝟖𝟔 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟕.𝟎𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟒) și “𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐳𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞, 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐚𝐝𝐢𝐜𝐭̦𝐢𝐢” (𝐍𝐫. 𝟔𝟏𝟖𝟕 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟕.𝟎𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟒).

Beneficiarii serviciilor oferite în mod gratuit sunt locuitori ai orașului Beclean, iar totodată toți cei care doresc să se bucure de terapiile disponibile vor putea face asta în curând!

Investiția în infrastructura de sănătate este o prioritate pentru administrația locală.

Mulțumesc tuturor pentru încredere!” a transmis primarul Nicolae Moldovan pe Facebook.

Centrul Social de Zi oferă servicii socio-medicale complexe, cu terapii de recuperare fizică și psihică prin intermediul aparaturilor de ultimă generație, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru toate tipurile de persoane, inclusiv categorii vulnerabile: vârstnici, persoane cu dezabilități sau copii care provin din familii aflate în dificultate.

Frumusețea Centrului o reprezintă pista de biciclete și zona pietonală de 1 kilometru, precum și spațiul de joacă exterior de 1ha de care se bucură deja zeci de copii zilnic, precum și Amfiteatru verde în aer liber unde vom organiza periodic spectacole și vizionări de film.

Centrul Social de zi cuprinde terapii de recuperare fizică și psihică prin intermediul aparaturilor de ultimă generație, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru toate tipurile de persoane, inclusiv categorii vulnerabile.




PRIMARUL ROMEO FLORIAN A SEMNAT CONTRACTUL  DE ALIMENTARE CU APĂ ȘI CANALIZARE ÎN COMUNA LECHINȚA

Primarul Romeo Florian a dat undă verde introducerii apei, semnând recent contractul  lucrări ce include extinderea alimentare cu apă și canalizare în comuna Lechința: 

 „Cred că prima etapă a Master Planului trebuia să înceapă din zona de Câmpie, dar au fost deciziile celor dinaintea noastră. Este regretabil că s-a întârziat atât de mult, contractul de finanţare semnat în martie 2020, şi suntem aproape în martie 2024 când încep lucrările. În zona de Câmpie, efectiv, nu există apă, fermierii au făcut puţuri forate şi au dat de saramură şi gaz. Este nevoie stringentă de apă. Cred că principala cauză a îmbătrânirii zonei de Câmpie a constituit-o lipsa apei potabile, altfel s-ar fi dezvoltat fermele, agricultura, pământurile fertile sunt în zona de Câmpie a judeţului, nu la munte. Mai bine mai târziu decât niciodată”,

Contractul “Extindere alimentare cu apă și canalizare în comunele Lechința, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie și Budești” a fost semnat la Sediul ADI Apă-Canal.

Valoarea contractată este de peste 83 de milioane de lei   fără TVA, structura de finanțare constând în: 79,90% acordate de către Uniunea Europeană; 12,22%  asigurate de la Bugetul de Stat; 1,88% asigurate de la Bugetul Local; 6% asigurate din surse proprii, iar perioada de implementare este de 24 luni.

După emiterea Ordinului administrativ de începere a lucrărilor,  în comuna Lechința se vor realiza următoarele investiții:

–  aducțiunea nouă de la aducțiunea principală la gospodărie de apă Sângeorzu Nou cu o lungime de 1.308 m + 2 rezervoare de înmagazinarea apei + 1 stație de clorinare nouă;

–   extindere rețea de distribuție apă potabilă în loc. Sângeorzu Nou (10.664 m) ;

–   vor fi branșate la rețeaua de apă potabilă un număr de 321 gospodării

–    extindere rețea de canalizare (7.198 m):

      în localitatea Vermeș: 6.423 m

      în loc. Lechința: 775 m

–    vor fi racordate la rețeaua de canalizare un număr de 276 gospodării:

în loc. Vermeș: 255

        în loc. Lechința: 21

–   se vor construi 5 stații de pompare apă uzată noi + 4 vor fi reabilitate

Lucrările vor începe în această primăvară, iar perioada de implementare este de 24 de luni.




PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ

CONSILIUL LOCAL. HOTĂRÂRE privind  stabilirea perioadei în care se va desfășura activitatea de inventariere anuală a bunurilor care aparțin domeniului public și privat al comunei Chiochiș




PRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA

CONSILIUL LOCAL. HOTĂRÂRE privind aprobarea Raportului de evaluare a capacității de apărare împotriva incendiilor în comuna Lechința pe anul 2003




PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ

CONSILIUL LOCAL. HOTĂRÂRE privind solicitarea operatorului S.C. SUPERCOM S.A de aprobare a tarifelor distincte aferente Contractului de concesiune nr. 1277/2018 privind delegarea prin concesiune a serviciului public de salubrizare, respectiv activitatea de colectare, transport, depozitare și transfer al deșeurilor municipale inclusiv deșeuri periculoase din deșeuri menajere și managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare din județul Bistrița-Năsăud




PRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA

CONSILIUL LOCAL. HOTĂRÂRE privind aprobarea listei pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe și în repartizarea locuințelor pentru tineri destinate închirierii, în anul 2024




PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ

COMUNICAT. Primăria comunei Chiochiș anunță începerea proiectului “DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A ȘCOLII GIMNAZIALE “IULIU PRODAN’’, DIN COMUNA CHIOCHIȘ,JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD




OBIECTIVELE PRIMĂRIEI BECLEAN PENTRU ANUL 2024

I. INFRASTRUCTURA STRĂZILOR

  1. Prin PMUD II– Asfaltarea Străzii Grigore Silași și Intersecțiile
  2. Prin Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” – asfaltare Aleea Trandafirilor
  3. Prin PMUD III – Asfaltare Aleea Ghiocelului
  4. Prin Piața Agroalimentară – Asfaltare strada către Blocul ANL
  5. Prin Anghel Saligny – conform Anexa 1
  6. Prin Drumuri Agricole – conform Listei din Anexa 2
  7. Relocare marcaje semaforizare DN17
  8. Reabilitare DN17D Zona Șuri
  9. Regenerare Urbană Modernizare DN17 intrare oraș – ieșire oraș
  10. Pavare trotuare PMUD III
  11. Pod nou Șuri

II. INFRASTRUCTURA EDUCATIVĂ ȘCOLARĂ

  1. Finalizarea Școlii Gimnaziale „Grigore Silași” – școala nouă
  2. Finalizarea a două terenuri sintetice școala „Grigore Silași”
  3. Dotări cu mobilier școli prin PNRR
  4. Aprobarea școlii verzi „Grigore Silași”
  5. Împrejmuire și Parc Liceul Agricol
  6. Creșă nouă Grădina Urbană Transilvania
  7. Grădiniță nouă Grădina Urbană Transilvania

III. INFRASTRUCTURA LOCATIVĂ, BLOCURI

  1. Izolare Blocuri ANL 5 blocuri
  2. Izolare blocuri – 10 blocuri
  3. ANL Podirei
  4. ANL Nzeb – PNRR – 3 blocuri
  5. Concesiuni noi Podirei – Grădina Urbană Transilvania

IV. INFRASTRUCTURA CLĂDIRI PUBLICE, SEDII, CENTRE, CFR

  1. Recepția Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”
  2. Recepție extindere ISU
  3. Contractare Piața Agrolimentară
  4. Reabilitare linii și peron Gara CFR
  5. Construire Gară nouă prin Ministerul Transporturilor

V. INFRASTRUCTURA SOCIALĂ – MEDICALĂ

  1. Construirea Centrului Social GAL
  2. Proiectare Spitalul Orășenesc nou
  3. Acces gratuit pentru persoane vulnerabile în Centrul Social de zi și Recuperare

VI. INFRASTRUCTURA UTILITĂȚI

  1. Introducere Gaz Subteran
  2. Introducere rețea nouă de apă
  3. Introducere și extindere rețele de canalizare
  4. Bazine de apă – 2 bazine Coldău și Figa
  5. Digitalizare prin PNRR
  6. Infrastructură SMART
  7. Modernizare stradală smart
  8. Finalizare licitație Masterplan Apă-Canal
  9. Canalizare prin Anghel Saligny – Sat Figa
  10. VII. DOTĂRI
  11. Finalizare stații de autobuz – 51 de stații
  12. Finalizare stații de închiriere biciclete – 6 stații
  13. Montare bancomate pentru stații – 2 sisteme
  14. Autobuze electrice + 4 prin PMUD3
  15. Stații de încărcare prin PNRR
  16. VIII. DEZVOLTARE ECONOMICĂ URBANĂ
  17. Parcul Industrial Inteligent
  18. Contract de finanțare Parc Botanic Grădina Urbană Transilvania
  19. Construire de noi fabrici în Parcul Industrial Inteligent
  20. Extindere Magazine Turistice Grădina Urbană Transilvania
  21. Extindere turistică locală
  22. Modernizarea comerțului stradal (Piață)
  23. Piața Agroalimentară
  24. IX. ACTIVITĂȚI EDILITAR-GOSPODĂREȘTI
  25. Activități culturale 2024
  26. Cadastrare gratuită
  27. Finalizare P.U.G.
  28. Acţiuni de deratizare şi dezinsecţie în oraş
  29. Spații de joacă parc
  30. Extindere parc central
  31. Spații verzi noi – centru
  32. Activități sociale
  33. Colaborări internaționale
  34. Iluminat festiv cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou
  35. Zilele orașului Beclean 2024
  36. Târg de Crăciun 2024
  37. Focuri de artificii cu ocazia Revelionului 2025
  38. X. PROIECTE EUROPENE ÎN DERULARE 2021-2027
  39. Parcul Industrial Inteligent
  40. Parcul botanic Grădina Urbană Transilvania
  41. Izolare termică – etapa a V-a
  42. Regenerare urbană
  43. Proiect de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) III
  44. Școala Verde „Grigore Silași” PNRR
  45. Spitalul Orășenesc Beclean prin Banca Europeană de Investiții
  46. Modernizare Gara CFR – linii și peron
  47. Masterplan Apă-Canal – CJ
  48. Piața Agroalimentară