ȘIEU-ODORHEI, O COMUNĂ ÎN CARE REZULTATELE SE VĂD

Ioan Sfintean este de 13 ani primarul comunei Șieu Odorhei și în acest timp a dovedit că poate atinge performanța în administrația publică locală. În 9 iunie candidează pentru un nou mandat la cârma Primăriei Sieu –Odorhei  din partea PSD. A muncit pentru dez­vol­tarea și modernizarea comunei iar rezultatele se văd:

 • Modernizare DJ 172 Agrișu de Sus – intersecție cu DN 17
 • – Construire rețea de apă uzată menajeră în Șieu-Odorhei
 • – Construire sediu Primărie –
 • – Modernizare DC 28 – DN 17 – Cristur – Șieu – Coasta
 • – Modernizare DC 28 Bretea – DJ 151 –

 • – Realizare șarpantă și planșeu pentru Școala Generală Șieu – Odorhei
 • – Reabilitarea și modernizarea grădiniței din Cristur – Șieu
 • – Reabilitarea și modernizarea grădiniței din Agrișu de Jos
 • – Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public
 • – Modernizarea DC 28A –
 • – Reabilitarea și modernizarea drumurilor și străzilor din Șieu-Odorhei
 • – Construirea unei grădinițe cu două săli de clasă în localitatea Șieu – Odorhei

 • – Realizare rețea de de apă în localitățile Viile Cristur și Coasta
 • – Modernizarea Școlii Generale din localitatea Șieu – OdorheiPRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA

PROIECT DE HOTĂRÂRE  privind aprobarea tipului de suport alimentar acordat preșcolarilor și elevilor Liceului Tehnologic Lechința, atât pentru nivelul primar, pentru nivelul gimnazial cât și cel liceal, în cadrul Programului Național ,,Masa sănătoasă” în anul 2024
La LECHINȚA A FOST INAUGURAT UN CABINET DE MEDICINĂ DE FAMILIE  MODERN

De curând, la Lechința a fost inaugurat un cabinet medical modern, care va deservi locuitorii satului Lechința, aparținând de comuna cu același nume. În clădirea nou construită, va funcționa cabinetul de medicină de familie, unde vor activa doi medici, care vor avea la dispoziție și locuințe de serviciu:

“Începând de ieri, avem instalat oficial primul medic de familie în comuna Lechința, urmează sa vină și al doilea medic într-o perioada imediat următoare. Eu le urez mult succes și să avem servicii medicale de cea mai bună calitate în comuna Lechința” a spus primarul Romeo Florian pe Facebook.

La rândul său, medicul specialist Medicina de Familie , dr. Vasile Grajdu a prezentat cabinetul cu sală de așteptare, cu sală de tratament, cu alte spații specifice, totul arătând nou și excelent.
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NUȘENI DOTATĂ CU TABLETE INTERACTIVE, LAPTOPURI ȘI VIDEOPROIECTOARE

Grație unui proiect european implementat de primarul comunei Nuseni, Ioan Muresan, Școala Gimnazială din Nușeni beneficiază de patru table interactive, însoțite de patru laptopuri și patru videoproiectoare.

Primarul comunei Nușeni, Ioan Mureșan a avut în vedere, prin acest proiect implementat în Școala Gimnazială Nușeni, creșterea calității și sustenabilității mediului educațional.

Astfel școala din Nușeni beneficiază de tehnologie de ultima-generație și mizează pe ușurință în utilizare pentru profesori,rolul acestora a fiind să-i ghideze în utilizarea inteligentă a mediului online, elevii beneficiind astfel de o experiență de învățare interactivă, bogată și variată .
GRĂDINIȚA RENOVATĂ LA RUSU DE SUS, COMUNA NUȘENI

Potrivit primarului Mureșan, vechiul corp de grădiniță a intrat deja  într-un amplu proces de consolidare și modernizare. Va fi refăcut acoperișul, se vor izolația pereții, tâmplăria existentă va fi schimbată  cu una performantă energetic. De asemenea vor fi înlocuite instalațiile sanitare, electrice și se vor monta instalații de ventilație și sisteme de securitate în caz de incendiu.

“Toate școlile, grădinițele și creșele din comuna Nușeni  sunt în atenția noastră, pentru a le oferi copiilor toate condițiile de învățare. Grădinița renovată de la Rusu de Sus va avea săli spațioase, luminoase, cu mobilier modern, vestiare colorate, și multe jucării” a explicat primarul Ioan Mureșan.
ANUNȚ PUBLIC. PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ
PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ

COMUNICAT . Anunț privind începerea proiectului “ DOTAREA CU MOBILIER,  MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A ȘCOLII GIMNAZILAE “IULIU PRODAN “ ,  COMUNA CHIOCHIȘ, JUDEȚUL BISTRIȚA –NĂSĂUD”
SFINȚIREA CAPELEI MORTUARE DIN BOZIEȘ

Sâmbătă, 19 mai 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Bozieș, comuna Chiochiș.

Cu acest prilej, de la ora 15:30, în prezența oficialităților locale și a credincioșilor din sat, , Părinte Benedict Bistrițeanul înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit capela mortuară din localitate.

Aceasta a fost edificată în cursul anului 2024, iar investițiile au fost suportate de Primăria Comunei Chiochiș, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Bozieș.

La finalul slujbei, Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe toți cei implicați în viața și activitățile comunității.
BECLEANUL VA EXTINDE ȘI VA REABILITA REȚELELE DE ALIMENTARE CU APĂ ȘI CANALIZARE

Se vor realiza următoarele investiții:
– Conducta nouă de transport apă (332 m)
– Reabilitarea conductei de transport apă (2.7 km)
– Conducta nouă de aducțiune (2.2 km – Figa, Valea Coldăului, Coldău)
– 2 gospodării noi de apă (Figa, Coldău)
– Construire a 3 stații noi de pompare a apei potabile (1 la Figa, 1 la Coldău, 1 la Rusu de Jos)
– Modernizarea/reabilitarea stației de pompare a apei potabile din Beclean
– 2 rezervoare de înmagazinare a apei (Figa, Coldău)
– Extindere rețea de distribuție apă (14.79 km) și 373 branșamente (Beclean, Figa, Rusu de Jos , Coldău)
– Reabilitare rețele de distribuție apă Beclean (11.77 km) și 680 branșamente
– Extindere rețele de canalizare (22.5 km) și 827 racorduri (Beclean, Rusu de Jos, Coldău)
– Reabilitare rețele de canalizare Beclean (411 m) și 25 racorduri
– Construire a 12 stații noi de pompare a apelor uzate menajere (6 la Beclean, 2 la Coldău, 4 la Rusu de Jos)
PREGĂTIRI PENTRU NOUL SEZON ESTIVAL  LA BĂILE FIGA

De la începutul acestei primăveri în Complexul Balnear Băile Figa au început lucrările de pregătire pentru ca această amenajare turistică modernă să îşi deschidă porțile pentru un nou sezon estival. Lucrările se desfăşoară conform planului stabilit de către conducerea primăriei oraşului Beclean, astfel încât turiștii să se poată bucura de baie, plajă și relaxare începând din luna iunie.

Ca în fiecare an, la Băile Figa se lucrează de zor în această perioadă la reabilitarea sau recondiţionarea tuturor obiectivelor din staţiune. Amenjarea plajelor, curățarea bazinelor, pregătirea teraselor și a spațiilor verzi, a locurilor de joacă pentru copii și a terenurilor de sport, sunt priorităţi astfel încât totul să fie gata pentru noul sezon estival 2024. De asemenea, de la umberele și șezlonguri, până la locuri de relaxare pe terase, toate sunt suplimentate şi înnoite, astfel încât fiecare client venit aici să plece mulțumit. După toate aceste lucrări de primăvară, Băile Figa vor fi gata pentru un nou sezon estival la sfârşitul lunii mai.

Pentru aceasta se lucrează intens în parcul balnear beclenar, astfel încât toate utilitățile și obiectivele de aici să fie puse la punct. În plus, în imediata apropiere a Băilor, în zona de cabane turistice şi în satul de vacanță se fac pregătiri pentru ca turiştii să beneficieze de cele mai bune condiţii. Pe lângă serviciile din interior (piscină cu apă dulce, jacuzzi,saună, sală de fitness, cabinet medical), turiștii care ajung în acest an la Băile Figa se vor putea bucura de bazinele exterioare cu apă dulce, bazinul cu apă sărată, plajele extinse cu umbrele și șezlonguri,atât plaje cu nisip, cât şi cu iarbă, amenajarea rustică pentru tratamente cu nămol, lacul cu apă sărată, râul leneș, complexul de tobogane acvatice uriaşe, parcul de joacă pentru copii, cele trei terenuri de sport(unul de fotbal şi două de tenis) cu gazon sintetic și terase cu aproape 2000 de locuri.  La dispoziţia turiştilor sunt şi toate facilităţile Centrului Recreativ.

Numărul foarte mare de turişti şi vizitatori ai meleagurilor beclenare, care aleg să îşi petreacă sejururi de vacanţă aici confirmă încă o dată reuşita deosebită a transformării Becleanului într-un important centru de atracţie turistică al judeţului şi al întregii Transilvanii, spre bucuria administraţiei publice locale, care a depus eforturi deosebite pentru a putea materializa acest proiect ce a schimbat total destinul oraşului Beclean, transformând aceste frumoase meleaguri într-o importantă destinaţie turistică a României.
SPITALUL ORĂȘENESC BECLEAN  DECORAT CU ORDINUL MERITUL SANITAR

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţiipreşedintele României Klaus Iohannis a semnat decrete de decorare pentru o serie de spitale, ”în semn de apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea de care au dat dovadă generaţiile de medici, asistenţi şi alte categorii de specialişti care au contribuit, de-a lungul timpului, la exercitarea în cele mai bune condiţii a actului medical”.

Spitalul Orășenesc Beclean a primit Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

,,Cu mare onoare am primit vestea că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății decretul privind decorarea cu Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Cavaler a Spitalului Orășenesc Beclean, în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă generațiile de medici, asistenți și alte categorii de specialiști care au contribuit, de-a lungul timpului, la exercitarea în cele mai bune condiții a actului medical. Mulțumim președintelui României Klaus Iohannis pentru apreciere și tuturor factorilor implicați pentru a aduce la standarde europene serviciile medicale din orașul nostru, în mod special mulțumim managerului Spitalului Orășenesc Beclean, Bogdan Tușa!”, a menționat primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan.
AU ÎNCEPUT LUCRĂRILE DE EXTINDERE A REȚELELOR DE APĂ ÎN COMUNA LECHINȚA

Locuitorii comunei Lechința vor beneficia de o apă potabilă de cea mai bună calitate, furnizată în regim continuu.

Potrivit primarului Romeo Florian, pentru perioada 2021-2027, Primăria Lechința și-a stabilit următoarele direcții de dezvoltare și obiective care vor contribui la realizarea obiectivului general al strategiei comunei. Unul dintre aceste obiective este asigurarea alimentarii cu apă potabilă a tuturor locuitorilor comunei, prin extinderea reţelei.

Astfel, în comuna Lechința se vor realiza următoarele investiții:

–  aducțiunea nouă de la aducțiunea principală la gospodărie de apă Sângeorzu Nou cu o lungime de 1.308 m + 2 rezervoare de înmagazinarea apei + 1 stație de clorinare nouă;

–   extindere rețea de distribuție apă potabilă în loc. Sângeorzu Nou (10.664 m) ;

–   vor fi branșate la rețeaua de apă potabilă un număr de 321 gospodării

–    extindere rețea de canalizare (7.198 m):

      în localitatea Vermeș: 6.423 m

      în loc. Lechința: 775 m

–    vor fi racordate la rețeaua de canalizare un număr de 276 gospodării:

în loc. Vermeș: 255

        în loc. Lechința: 21

–   se vor construi 5 stații de pompare apă uzată noi + 4 vor fi reabilitate

Lucrările deja au început între localitățile Chiraleș și Lechința. Se lucrează pe două fronturi, unul în direcția către Lechința, iar celalalt în direcția către Chiraleș:

“Încă o veste bună! Se lucrează la CL 3 Lot 1 „Reabilitarea conductei de aducțiune Bistrița-Lechința”.

Lucrările deja au început între localitățile Chiraleș și Lechința.

Se lucrează pe două fronturi, unul în direcția către Lechința, iar celalalt în direcția către Chiraleș. Până acum s-au introdus 350 ml de țeavă.

Se estimează că până la sfârșitul acestei luni se vor introduce 3 km de țeavă!

În cadrul acestui proiect se realizează următoarele investiții:

– Reabilitarea conductei de aducțiune de apă potabilă Bistrița-Lechința (20 km):

-amplasament pe UAT Lechința: 9.9 km

-amplasament pe UAT Șieu-Măgheruș: 10 km

Un proiect care face parte din 𝑴𝒂𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑷𝒍𝒂𝒏𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝑨𝒑𝒂̆-𝑪𝒂𝒏𝒂𝒍, 𝒆𝒕𝒂𝒑𝒂 𝑰𝑰, la finalul căruia 90% din populația județului Bistrița-Năsăud va fi conectată la rețelele de apă și 70% la rețelele de canalizare.”  a informat președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan pe Facebook ( 9 aprilie)
PRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA

CONSILIUL LOCAL . HOTĂRÂRE privind acordarea de sprijin financiar în anul 2024 pentru unitățile de cult care aparțin cultelor religioase recunoscute în România
COMUNA LECHINȚA ÎȘI DEZVOLTĂ INFRASTRUCTURA RUTIERĂ

Infrastructura de drumuri joacă un rol esențial în dezvoltarea  comunei Lechința.

Primăria Lechința condusă de primarul Romeo Florian a investit masiv în infrastructura rutieră și face noi pași la capitolul modernizare.

Dacă în 2008 nu exista nicio palmă de asfalt, în prezent situația este alta, iar alesul PSD, primarul Romeo Florian, are cu ce să se mândrească:

“Am investit multe milioane de euro în infrastructura rutieră. Dacă în 2008 nu aveam nicio palmă de asfalt:

 •  Lechința, peste trei luni, va avea 100 % asfalt,
 • Vermeșul are 100 % asfalt,
 • Sângeorzul Nou aproape 100 % asfalt

și toate celelalte sate componente sunt cu peste 85 % din drumuri asfaltate.

Chiar și în infrastructura agricolă avem 12 km de drumuri asfaltate, drumuri care duc spre podgoriile de vie.

În fiecare an fac mii de metri pătrați de trotuare, de la intrare până la ieșire și pe stânga și pe dreapta “ a informat primarul Romeo Florian pe Facebook.
PRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA . CONSILIUL LOCAL

HOTĂRÂRE privind aprobarea execuției bugetare la 31.12.2023
ȘIEU-ODORHEI, O COMUNĂ ÎN CARE REZULTATELE SE VĂD

Conform primarului Ioan Sfintean, începând din anul 2012 și până în prezent au fost realizate lucrări importante de infrastructură, care au adus un grad ridicat de confort locuitorilor comunei Șieu – Odorhei.  Dintre cele mai importante proiecte realizate au fost:

 • – Modernizare DJ 172 Agrișu de Sus – intersecție cu DN 17
 • Construire rețea de apă uzată menajeră în Șieu-Odorhei
 • – Construire sediu Primărie

 • – Modernizare DC 28 – DN 17 – Cristur – Șieu – Coasta
 • – Modernizare DC 28 Bretea – DJ 151

 • – Realizare șarpantă și planșeu pentru Școala Generală Șieu – Odorhei
 • – Reabilitarea și modernizarea grădiniței din Cristur – Șieu
 • – Reabilitarea și modernizarea grădiniței din Agrișu de Jos
 • – Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public
 • – Modernizarea DC 28A
 • – Reabilitarea și modernizarea drumurilor și străzilor din Șieu-Odorhei
 • – Construirea unei grădinițe cu două săli de clasă în localitatea Șieu – Odorhei

 • – Realizare rețea de de apă în localitățile Viile Cristur și Coasta
 • – Modernizarea Școlii Generale din localitatea Șieu – Odorhei

 • Modernizare Cămin Cultural Coasta

 • Construire Capela Mortuară Șieu -Odorhei

“De asemenea, pentru perioada 2020-2024, dorim să continuăm proiectele începute și să pornim alte lucrări importante, cum ar fi lucrări de cadastru general, modernizarea drumurilor de interes local, modernizarea căminelor culturale din localitățile Bretea și Cristur, continuarea lucrărilor la rețeaua de canalizare și apă uzată” a informat primarul Ioan Sfintean.
SFINȚIREA CAPELEI MORTUARE DIN ȘIEU –ODORHEI. CU ACEST PRILEJ, PRIMARUL IOAN SORIN SFINTEAN A PRIMIT ORDINUL „EPISCOP NICOLAE IVAN” PENTRU MIRENI DIN PARTEA ÎNALTPREASFINȚITUL PĂRINTE ANDREI

În toamna anului trecut, joi, 21 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Șieu-Odorhei.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a sfințit capela mortuară din localitate. La eveniment au participat oficialități locale și județene precum și localnici. Au ținut să fie prezenți, alături de primarul comunei Șieu –Odorhei, Ioan Sorin Sfintean, prefectul județului Teo Cioarbă, Camelia Tabără, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, precum și primarul Becleanului, Nicolae Moldovan.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit primarului comunei Șieu-Odorhei, Ioan Sorin Sfintean Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar parohului Flaviu Marian Druță și domnului Petru Miron,  administratorului firmei responsabile cu ridicarea capelei, „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”.

Capela mortuară a fost construită în centrul comunei, investițiile fiind fost suportate de Primăria Comunei Șieu Odorhei. Edificarea capelei a început în luna aprilie 2022 și a fost finalizată în luna august 2023.  Capela este dotată cu o sala de ceremonii cu locuri de ședere, masa pentru oficiere ceremonii, catafalc port sicriu, capac frigorific, magazie pentru preoți, grup sanitar, pachet de sonorizare, aparat aer condiționat.
LOCUITORII DIN NUȘENI VOR BENEFICIA DE CANALIZARE. O STAȚIE DE POMPARE VA CONDUCE APELE UZATE LA STAȚIA DE EPURARE BECLEAN

Vești bune pentru locuitorii comunei Nușeni. În decursul acestui an, aceștia vor putea beneficia de canalizare.

Potrivit primarului Ion Mureșan, creșterea nivelului de acces la utilități pentru locuitorii comunei este una din prioritățile investiționale ale Primăriei Nușeni. O prioritate importantă este și introducere a rețelei de canalizare menajeră prin PNDL2.

,,Prin realizarea acestei investiții urmărim  creșterea gradului de siguranță și confort, precum și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor comunei Nușeni. Cei 34 km de rețea, stații de pompare și cămine de racordare pentru fiecare imobil, vor fi gata. Vorbim despre o investiție de 17,5 milioane lei. Continuăm să ne facem treaba, să atragem fonduri să inițiem noi proiecte de investiții în comună.”  a spus primarul Ioan Mureșan.

Edilul comunei Nușeni a aplicat cu succes proiectul prin PNDL2 privind introducerea rețelei de canalizare în satele Nușeni, Beudiu, Vița și Rusu de Sus și va fi finalizat în decursul acestui an. Va fi amenajată și o stație de pompare a apei uzate care va face joncțiunea cu stația de epurare a orașului Beclean, așa cum reiese din Hotărârea Consiliului Local Nușeni.

Programul National de Dezvoltare LocalăPNDL2 este un program de finanțare multianual având ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare necesare pentru a crește atractivitatea climatului investițional al localităților din România.