POD NOU LA SÂNGEORZU NOU, COMUNA LECHINȚA

Un  pod nou este deja construit în localitatea Sângeorzu Nou, pe pârâul Lechința, în locul celui vechi, a cărui structura de rezistență era afectată, a informat primarul comunei Lechința, Romeo Florian.

Edilul șef al comunei Lechința a găsit astfel soluții pentru ca locuitorii care tranzitează podul de la Sângeorzu Nou să fie în siguranță, o investiție finanțată prin Programul ,,Anghel Saligni”.

“Podul din Sângeorzu Nou  a fost un pod foarte vechi din lemn.  Exista un real pericol să se surpe. Este un pod foarte important, practic acest drum duce atât la gară, cât și la stația de epurare, cimitir și la terenurile agricole. Este foarte important pentru locuitorii din Sângeorzu Nou, pentru că altfel ar fi fost nevoiți să ocolească foarte mult.” a explicat primarul Romeo Florian.




PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ. CONSILIUL LOCAL

HOTĂRÂRE privind înscrierea definitivă în Cartea funciară a imobilului – Centru comunitar integrat situat în intravilanul comunei Chiochiș, sat Bozieș, nr. 29, județul Bistrița-Năsăud, în proprietatea publică a comunei Chiochiș, județul Bistrița-Năsăud




PRIMARUL NICOLAE MOLDOVAN, PRIM-VICEPREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI ORAȘELOR DIN ROMÂNIA, LA GUVERN: AVEM ÎNCREDERE CĂ DIALOGUL VA GENERA ȘI EFECTE BENEFICE VIEȚII OAMENILOR PE CARE-I REPREZENTĂM

Asociația Orașelor din România (AOR) face ceea ce e datoare și trebuie să facă. Reprezintă la toate nivelurile de dialog și decizie interesele de dezvoltare ale comunităților locale, ale locuitorilor orașelor reunite în această asociație. Asta am făcut și astăzi în cadrul întâlnirilor ce le-am avut la nivel de Prim-ministru și miniștrii din Guvernul României. Avem încredere că dialogul va genera și efecte benefice vieții oamenilor pe care-i reprezentăm. Altfel la ce bun?…, a transmis Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean, prim-vicepreședinte al Asociației Orașelor din România după întâlnirea cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și mai mulți membri ai Guvernului, având ca principal subiect de discuție derularea proiectelor de investiții la nivel local, cu un accent asupra celor  finanțate din fonduri europene.

În cadrul discuțiilor, premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, au subliniat faptul că finanțarea proiectelor din bugetul de stat va fi prioritizată conform criteriilor stabilite de Guvern prin hotărâri deja adoptate. Astfel, vor avea prioritate obiectivele de investiții aflate într-un stadiu avansat de realizare, cel mai mare punctaj fiind pentru cele care au gradul de execuție peste 80%.

„Oamenii așteaptă de la noi rezultate concrete, motiv pentru care este esențial să menținem un ritm susținut al investițiilor. Prioritatea trebuie să fie acordată proiectelor finanțate din fonduri europene, astfel încât să valorificăm pe deplin oportunitățile disponibile pentru dezvoltarea României. Atât pentru cofinanțarea proiectelor europene, cât și pentru investițiile susținute din resurse naționale, avem în acest an cel mai mare buget alocat investițiilor publice: peste 150 de miliarde de lei. Aceste resurse trebuie  concretizate în proiecte finalizate, care să aducă beneficii reale oamenilor”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Alături de premierul Marcel Ciolacu, din delegația guvernamentală, au făcut parte vicepremierul, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, precum și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.




PRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA

CONSILIUL LOCAL. HOTĂRÂRE privind aprobarea modificării Statului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestiunea integrală a deșeurilor municipale în județul Bistrița-Năsăud.




PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ.

CONSILIUL LOCAL. HOTĂRÂRE privind înscrierea definitivă în Cartea funciară a imobilului – Centru comunitar integrat situat în intravilanul comunei Chiochiș, sat Bozieș, nr. 29, județul Bistrița-Năsăud, în proprietatea publică a comunei Chiochiș, județul Bistrița-Năsăud




PRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA.

CONSILIUL LOCAL. HOTĂRÂRE privind împuternicirea și mandatarea inspectorilor din cadrul Corpului de control al A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud pentru constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute în Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare al județului Bistrița-Năsăud și în legislația aplicabilă în vigoare.




MODERNIZAREA GĂRII BECLEAN PE SOMEȘ VA COSTA CIRCA 8 MILIOANE DE EURO

Proiectul de modernizare a Stației Beclean pe Someș, în valoare de 8,9 milioane de euro fără TVA se va derula pe o perioadă de circa 2,5 ani. Acest proiect are ca obiectiv principal îmbunătățirea infrastructurii existente pentru a spori eficiența și confortul în utilizarea stației.

Investiţia care se va derula la Beclean cuprinde următoarele măsuri și intervenții, se arată în memoriul depus de CFR.

  • Regimul de înălțime propus pentru construcțiile noi este parter, parter + 1 etaj și parter + 2 etaje.
  • Conservarea liniilor feroviare existente (1, 2, 3, IV, V, 8 – 12) în locația lor actuală.
  • Ridicarea peronului de la linia 2 la +0.55 m față de Nivelul Stației de Sosire (NSS) pentru a facilita accesul călătorilor la trenuri.
  • Reparații și înlocuirea traverselor din beton pentru liniile 1 și 2 pentru o durabilitate crescută se realizează astfel: linia 1 pe o lungime de 364 m și linia 2 pe o lungime de 808 m.
  • Demolare și construirea unei noi clădiri de călători, inclusiv o zonă de peron acoperită, pentru a oferi confort sporit pasagerilor.
  • Reabilitarea și modernizarea parcării existente pentru a asigura un acces facil și sigur pentru pasageri.
  • Amenajarea spațiilor verzi existente pentru a îmbunătăți aspectul estetic și confortul ambiental.
  • Modernizarea clădirii administrative și a clădirii CED (Centrală Electrică de Distribuție) pentru a spori condițiile de lucru pentru personalul stației.
  • Reabilitarea instalațiilor electrice primare și de iluminat pe întregul amplasament și pe peroane pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența energetică.
  • Realizarea lucrărilor necesare pentru obținerea autorizațiilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) pentru amplasament și clădirea de călători.
  • Realizarea unei parcări cu 21 de locuri
  • Aceste intervenții sunt parte integrantă a efortului de modernizare și reabilitare a Stației C.F. Beclean pe Someș, contribuind la îmbunătățirea infrastructurii feroviare și a condițiilor de călătorie pentru utilizatorii stației.
  • Valoarea investiției este estimată la aproximativ 7.535.483,35 Euro+TVA și 8,9 milioane de euro cu TVA. Se preconizează că întregul proiect să se deruleze pe o perioadă de aproximativ 9 luni proiectare – 20 luni execuție
  • (construcția propriu-zisă și finisaje, la care se vor adăuga lucrările de amenajare exterioară, refacerea amplasamentelor afectate și lucrări peisagere), se arată în documentul depus la APM

 




PRIMĂRIA COMUNEI CHIOCHIȘ

HOTĂRÂRE privind aprobarea Cererii de finanțare, Devizului General și indicatorilor tehnico-economici, obiectivul de investiție: “EXTINDEREA REȚEA ALIMENTARE CU APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE APE UZATE ÎN COMUNA CHIOCHIȘ, JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD




ŞCOLILE BECLENARE AU FOST DOTATE CU MOBILIER ŞCOLAR MODERN PRIN PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ

Şcolile din oraşul Beclean sunt dotate cu mobilier modern, materiale didactice, echipamente digitale şi smart cu o finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Colegiul Național ,,Petru Rareș”, Școala Gimnazială ,,Grigore Silași” cu Grădinițele și Clubul Copiilor din Beclean sunt instituţiile de învăţământ cuprinse în acest proiect aflat în derulare la Beclean.

Această nouă investiţie majoră pentru comunitatea locală din oraşul Beclean a fost inițiată de către Primăria Orașului Beclean împreună cu școlile din oraş.

Investiția în infrastructura de educație rămâne o prioritate pentru administrația locală. În afară de acest proiect, finanţat prin PNRR, în prezent se află în plină desfăşurare lucrările de reabilitare şi modernizare la una din clădirile Şcolii Gimnaziale ,,Grigore Silași”, investiţie realizată cu foduri europene nerambursabile.




CONTRIBUABILII CONȘTIINCIOȘI DIN BECLEAN  – BONUS DE 10 PROCENTE, ATÂT PENTRU PENTRU PERSOANELE FIZICE CÂT ŞI PENTRU FIRME

Persoanele care îşi vor achita integral anticipat, până la 31 martie, obligaţiile financiare de plată către bugetul oraşului Beclean (impozite pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport) vor beneficia de un bonus de 10 la sută, procent cu care le vor fi reduse sumele de plată . Acesta a fost cuantumul bonificaţiei la plată, stabilit de către consilierii locali beclenari pentru acest an.

De asemenea, firmele şi  persoanele juridice vor avea şi ele reduceri la sumele de plată, dacă îşi vor achita anticipat integral impozitele şi taxele locale până în data de 31 martie, având în vedere că şi acestora li se va aplica o facilitate fiscală, cu bonificaţii de 10 procente la plată, în cazul achitării integrale anticipate a sumelor datorate bugetului local.

După cum se ştie la 31 martie expiră termenul stabilit pentru a onora prima din cele două rate egale în care sunt împărţite obligaţiile financiare ale contribuabililor la bugetului local, dată după care se percep penalizări de întârziere zilnice pentru prima rată a obligaţiilor financiare datorate bugetului local, dacă aceasta nu a fost achitată la termen. Data limită pentru plata celei de-a doua rate a impozitelor şi taxelor locale este 30 septembrie.

Contribuabilii trebuie să ştie că la Primăria Beclean toate plățile se pot efectua și cu ajutorul cardului bancar prin dispozitiv de plată POS.




PRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA.

CONSILIUL LOCAL. HOTĂRÂRE privind aprobarea actualizării cuantumul chiriilor anuale și indexarea acestora cu rata inflației pe anul 202, pentru locuințele situate în blocul ANL, din comuna Lechința, aplicabile cu 01.03.2025




PRIMĂRIA CHIOCHIȘ. COMUNICAT:

“DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A ȘCOLII GIMNAZIALE “IULIU PRODAN”,  DIN COMUNA CHIOCHIȘ,  JUDEȚUL BISTRIȚA –NĂSĂUD”




COMPETENȚELE DIGITALE POT FI CERTIFICATE ACUM ȘI LA BECLEAN, LA COLEGIUL NAŢIONAL ,,PETRU RAREȘ”

Elevii din din judeţul Bistrița-Năsăud potsusține examenele pentru certificarea ECDL, cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale din lume, și la Beclean, la Colegiul Național „Petru Rareș” din oraşul Beclean. Permisul ECDL se poate echivala inclusiv la examenul de Bacalaureat.

Cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale din lume este disponibil și la Beclean, la Colegiul Național „Petru Rareș”. Astfel, elevii din Bistrița-Năsăud vor putea susține examenele în vederea certificării ECDL la Colegiul Național Petru Rareș.

ECDL este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunocut la nivel internațional, în peste 100 de țări și numără peste 17 milioane de persoane înregistrate. Potrivit ecdl.ro, mai e acreditată pentru susținerea examenelor ECDL și Asociația de Părinți din Colegiul Național Andrei Mureșanu, dar și Liceul Economic Năsăud. Permisul ECDL se poate echivala cu proba de competențe digitale din cauza examenului de Baca




LUCRĂRI AVANSATE PE DN 17D ÎN ZONA ORAŞULUI BECLEAN – VIADUCT ȘI CONSOLIDARE

Avansează lucrările de reparare pe DN 17D la km 2+100 – km 2+500 în zona orașului Beclean, pe malul râului Someșul Mare, unde se construieşte un viaduct.

Sunt în desfăşurare lucrări în execuție în zona ,,La Șuri” ce constau în armare placă suprabetonare; turnare beton placă suprabetonare pe deschiderile 1 și 2.

Proiectul este finanțat de către Ministerul Transporturilor şi are două faze de realizare: amenajare viaduct și lucrări de consolidări ale zonei.




PRIMĂRIA COMUNEI LECHINȚA

CONSILIUL LOCAL. HOTĂRÂRE privind aprobarea Raportului de evaluare a capacității de apărare împotriva incendiilor în comuna Lechința pe anul 2024




DUPĂ PODUL CONSTRUIT LA BECLENUȚ, BECLEANUL VA AVEA ÎNCĂ UN POD NOU, ÎN ZONA ȘURI

Primăria orașului Beclean va construi, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, încă un pod de trecere peste râul Someșul Mare, în locul numit de localnici la  ,,Şuri”. Construcția va fi realizată prin cel de-al treilea proiect de mobilitate urbană durabilă ce va fi implementat în orașul de pe Someș, proiect denumit „Dezvoltarea Mobilității Urbane – Beclean orașul inteligent”.

După ce podul de peste Someș la Beclenuț a fost inaugurat în anul 2021, iar lucrările de construcţie la Varianta de Ocolire a orașului Beclean sunt în plină desfăşurare, prin construcția unui nou pod rutier peste râul Someș, la Șuri va fi finalizat amplul program al administraţiei publice locale în privinţa descongestionării şi fluidizării traficului rutier în zona oraşului Beclean.

Toate investițiile în infrastructura de mobilitate urbană și transport sunt importante pentru comunitatea locală beclenară, iar proiectul PMUD 3 „Dezvoltarea Mobilității Urbane – Beclean orașul inteligent”, este în valoare de aproximativ 7 milioane de euro și este implementat prin exercițiul financiar POAT.  




ASFALTĂRI DE STRĂZI LA BECLEAN, PRIN PROGRAMUL NAȚIONAL ,,ANGHEL SALIGNY”

Administraţia locală din oraşul Beclean are în derulare un program de anvergură prin care toate străzile din localitate se asfaltează. Prin Programul Naţional de investiții ,,Anghel Saligny” s-a obţinut finanţare nerambursabilă pentru reabilitarea și modernizarea tuturor străzilor din Beclean.

Astfel, după finalizarea acestui program toate străzile din oraş vor fi asfaltate. Acest program a devenit mai complex decât un proiect european, dar administraţia locală beclenară, depăşind toate clarificările, are contractul semnat. Toate străzile laterale, cele de pământ, unul chiar foarte nou, de 4 km, care va face legătura cu Rusu de Jos, pe lângă pădure, şi va face legătura cu traseul rutier înspre Cluj, vor fi asfaltate.




PROGRAMUL ,,MASĂ SĂNĂTOASĂ’’  PENTRU 684 DE ELEVI DE LA LICEUL TEHNOLOGIC LECHINȚA

Printre cele 26 de școli din Bistrița-Năsăud incluse în programul național ,,Masă sănătoasă’’ se numără și Liceul Tehnologic Lechința.

Potrivit primarului Romeo Florian, comuna Lechința a fost propusă pentru oferirea mesei calde prin  programul național ,,|Masă Sănătoasă pentru un număr de 684 de elevi de la liceul Tehnologic Lechința.

S-a decis astfel prin Hotărârea Consiliului Local Lechința din aprobarea tipului de suport alimentar acordat preșcolarilor și elevilor Liceului Tehnologic Lechința, atât pentru nivelul primar, pentru nivelul gimnazial și cel liceal, în cadrul programului Național ,,Masă sănătoasă”

În aceeași ordine de idei, s-a stabilit în cadrul respectivului program, suportul alimentar să fie sub formă de masă caldă, fel principal pentru toți cei 684 de elevi.