Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

CASTELUL PAL BETHLEN (FOSTA PRIMĂRIE) VA PRIMI FINANȚARE PENTRU A FI TRANSFORMAT ÎN MUZEU OBIECTIV TURISTIC DE MARE VALOARE!

Scris in 14/02/2023 de J de S

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan:  “Castelul Beclean (fosta primărie) a fost inclus în Ruta Castelelor prin Ordin de ministru. În curând, va fi inclus la finanțare pentru a-l transforma în muzeu obiectiv turistic de mare valoare!”

Contele Pál Bethlen (1851–1935), de numele căruia se leagă aspectul actual al castelului, a fost fiul contelui Pál Bethlen (1798–1859) și a contesei Mária Bethlen (1827–1876). El a urmat studii liceale la Budapesta, și a terminat facultatea în Zürich. După finalizarea studiilor, a întreprins o călătorie mai lungă în străinătate, după care a făcut armată timp de 5 ani. La începutul anilor 1870 a revenit pe moșia lui din Beclean. Prima lui soție a fost contesa Gabriella Rhédey (1861–1883), de la care s-a născut fata cu numele Ida (1880–1895), cea care a avut un destin tragic, înecându-se în apropierea morii din Beclean. Monumentul ei funerar este cea mai frumoasă piesă a cimitirului familiei Bethlen. Contele Pál Bethlen s-a măritat din nou în 1885, când a luat-o de nevastă pe Jolán Tisza de Ineu. În 1891 contele a fost denumit comitele suprem al comitatului Bistrița-Năsăud, iar mai târziu a devenit comitele suprem al comitatului Solnoc-Dăbâca.

Circumstanțele construirii castelului sunt neclare. Pe baza fotografiei din secolul al XIX-lea, amintită mai sus, presupunem că actualul castel a fost construită prin reclădirea unui castel din secolul al XVII-lea. Pe parcursul construcților, l-au păstrat cele două turnuri de colț, dar frontonul baroc a fost transformat, și vechiul castel a fost supraetajat cu un nivel. Istoricul de artă József Sisa susține, că reclădirea castelului s-a desfășurat în jurul anului 1900, pe baza proiectelor elaborate de cunoscutul arhitect al epocii, Mór Kallina. La începutul secolului XX castelul a fost înconjurat cu un zid masiv din piatră; în afara zidurilor vestice se aflau ruinele cetății de altădată.

Înainte de naționalizarea din 1945, ansamblul castelului se afla în proprietatea contelui László Bethlen. Într-un inventar din 1977 apare informația conform căreia castelul cu un etaj avea la data respectivă 16 încăperi și 8 clădiri-anexe. Astăzi se mai păstrează o singură clădire-anexă, care a fost transformată într-un muzeu.

Sala festivă de odinioară și scena din spate au fost modificate și lărgite la o mărime dublă în anii 1980, iar interiorul castelului a fost și el transformată pe gustul epocii. În anii 1990 au funcționat în castel casa de cultură și biblioteca orășenească, iar din anul 2001 până în anul 2015 castelul a găzduit sediul primăriei din Beclean.

Distribuie:


image_pdfimage_print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *