Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

CASTELUL PAL BETHLEN (FOSTA PRIMĂRIE) VA PRIMI FINANȚARE PENTRU A FI TRANSFORMAT ÎN MUZEU OBIECTIV TURISTIC DE MARE VALOARE!

Scris in 03/10/2023 de J de S

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan:  “Castelul Beclean (fosta primărie) a fost inclus în Ruta Castelelor prin Ordin de ministru. În curând, va fi inclus la finanțare pentru a-l transforma în muzeu obiectiv turistic de mare valoare!”

Înainte de naționalizarea din 1945, ansamblul castelului se afla în proprietatea contelui László Bethlen. Într-un inventar din 1977 apare informația conform căreia castelul cu un etaj avea la data respectivă 16 încăperi și 8 clădiri-anexe. Astăzi se mai păstrează o singură clădire-anexă, care a fost transformată într-un muzeu.

Sala festivă de odinioară și scena din spate au fost modificate și lărgite la o mărime dublă în anii 1980, iar interiorul castelului a fost și el transformată pe gustul epocii. În anii 1990 au funcționat în castel casa de cultură și biblioteca orășenească, iar din anul 2001 până în anul 2015 castelul a găzduit sediul primăriei din Beclean.

(sursa foto: Primăria Beclean)

Distribuie:


image_pdfimage_print