Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

COMOARA GROFULUI BETHLEN. SUTE DE POLOBOACE DE VIN AR PUTEA FI ÎNGROPATE ÎN DEALUL BILEAG

Se povestește că groful Bethlen avea și o cabană pe dealul Bileag, de unde îi plăcea să controleze regiunea. Să bea vin și să petreacă. Acolo erau transporte de pe largile terenuri ale sale zeci de butoaie de vin care dispăreau în mod enigmatic.

Grofii Bethlen, după cum se știe, au supus zona orașului de pe Someș timp de mai multe veacuri. Una din reședințele acestor grofi era școala agricolă, sau fosta primărie Beclean, fortărețe ale stăpânitorilor maghiari.

Cetățile erau unite între ele de o imensă grădină din care a mai rămas și azi puțin ( parcul din centrul urbei) și că acest scuar era străbătut de un sistem de tunele.

Ceea ce este interesant, e că unul dintre canale nu ieșea la nici una din cele patru reședinte ale moșierului. Pleca de la  școala agricolă și se desăvârșea chiar în peștera din dealul Bileag. Totuși cineva istorisește că a pătruns în acest tunel și a înaintat circa 100 de metri înspre Someș.

Cu atât mai mult cu cât Bethlen avea și o cabană pe dealul Bileag, acoperit de o pădure deasă,  de unde îi plăcea să controleze regiunea. Să bea vin și să petreacă. Acolo erau transporte de pe largile terenuri ale sale zeci de butoaie de vin care dispăreau în mod enigmatic.

Nimeni nu avea idee ce se întâmpla cu vinul dus în fiecare an în cantități uriașe, însă pe ascuns se vorbea că prin grotă l-ar transporta în adâncurile colinei și că, de acolo, se alimenta în orice cetate ar fi fost, folosind rețeaua de tuneluri ce lega Bileagul de Beclean.

În ziua de azi, galeriile subterane s-au pierdut sau s-au năruit și trecerile din peșteră au fost curmate, rămâne, poate, avuția lui Bethlen, zeci, sute de poloboace de vin îngropate în deal.

O. Moldovan

 

 

Distribuie:


image_pdfimage_print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *