Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

DESPRE DATORIE ȘI CREDINȚĂ CU PREOTUL IOAN-AUREL RUS

De J de S in 01/02/2014

2atac

Arhim. Ioachim Pârvulescu, în Sfătuiri duhovnicești – repere morale pentru o viață practică creștin – ortodoxă, Sfânta Mănăstire Lainici, 2004, p. 55), scrie: „Un copil va fi sau nu va fi credincios și în raport de credința mamei sale. Un mare procent din credința mamei se transmite copilului când este încă în pântecele mamei sale. Responsabilitatea revine direct mamei, dar indirect și tatălui cu care femeia conviețuiește. “

Legat de această responsabilitate, becleanpress.ro a avut un dialog cu preotul Ioan-Aurel Rus.

becleanpress.ro: De ce credința trebuie să fie o responsabilitate?

Ioan-Aurel Rus: epistola către Romani,cap 1,16. Caci nu mă rușinez de Evanghelia lui Hristos, pentru ca este putere a lui Dumnezeu spre mântuirea a tot celui care crede, iudeului întâi, și elinului. 17. Caci dreptatea lui Dumnezeu se descoperă în ea din credința spre credință, precum este scris: “Iar dreptul din credință va fi viu”. 18. Caci mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer peste toată fărădelegea și peste toată nedreptatea oamenilor care țin nedreptatea drept adevăr. 19. Pentru că ceea ce se poate cunoaște despre Dumnezeu este cunoscut de către ei; fiindcă Dumnezeu le-a arătat lor. 20. Cele nevăzute ale Lui se văd de la facerea lumii, înțelegându-se din fapturi, adică veșnica Lui putere si dumnezeire, așa ca ei să fie fără cuvânt de apărare.

i

becleanpress.ro: pasajele sunt interpretabile.

Ioan-Aurel Rus: se poate zice și așa ceva, dar câți trăiau pe vremea lui Noe ? Oare toți au fost salvați?

becleanpress.ro: eu mă refer la sensul strict de responsabilitate, așa cum ai responsabilitatea să-ți plătești impozitele. Deci, e responsabilitatea omului să fie credincios?

Ioan-Aurel Rus: dreptul prin credință va fi viu ! da este responsabilitatea lui asigurată prin libera lui voință……epistola către Evrei cap.10.35. Nu lepădați dar încrederea voastră, care are mare răsplătire. 36. Căci aveți nevoie de răbdare ca, făcând voia lui Dumnezeu, să dobândiți făgăduința. 37. „Căci mai este puțin timp, prea puțin, și Cel ce e să vină, va veni și nu va întârzia; 38. Iar dreptul din credință va fi viu; și de se va îndoi cineva, nu va binevoi sufletul Meu întru el”. 39. Noi nu suntem (fii) ai îndoielii spre pieire, ci ai credinței spre dobândirea sufletului.

becleanpress.ro : prin liberă voință…și tot prin liberă voință alege omul să nu ucidă?

Ioan-Aurel Rus: NU ! acolo este deja altceva…alterarea voiei lui Dumnezeu în omul căzut pradă păcatelor…

becleanpress.ro: sunt eu, de pildă, responsabil că fiul meu nu e credincios? nu este și el înzestrat cu liberă voință?

5

Ioan-Aurel Rus: responsabilitatea ca părinte este mare…sigur asta presupune educația duhovnicească din familie…dar major fiind el decide…sfaturile părintești pot fi îndreptar pentru el sau nu. Cuviosul Paisie aghiroritul adaugă: La început omul avea comuniune cu Dumnezeu. Însă după aceea, când s-a depărtat de Harul lui Dumnezeu, era ca unul care, după ce trăise în palat, s-a aflat pentru totdeauna afară de el, îl vedea numai de departe și plângea. Precum copilul suferă când se depărtează de mama lui, tot astfel și omul suferă când se depărtează de Dumnezeu. Depărtarea omului de Dumnezeu este iad.

becleanpress.ro : de aici, cel puțin înțeleg că e vorba doar de o părere,o presupunere… că părintele nu e obligat să-și trimită copilul la biserică, așa cum în mod responsabil și conștient o face trimițându-și copilul la școală.

Ioan-Aurel Rus: nici credința în sine nu e sancționată de lege cum era trimisul la scoală…intervine liberul arbitru.

becleanpress.ro: înseamnă că dacă nu e pedeapsă nu e nici credință.

Ioan-Aurel Rus: nu se poate spune așa….credința este liberă,nu e sancționată aici,în lumea asta….

becleanpress.ro: și implicit nu are nici o responsabilitate de a fi credincios.

Ioan-Aurel Rus: mâncarea doar dacă o vezi și nu guști mori de foame…nu? Responsabilitate civilă sancționată de legile civile, NU !

becleanpress.ro: responsabilitatea divină sancționată de …iad?

Ioan-Aurel Rus: exact ! acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților…focul cel veșnic!

becleanpress.ro: atunci, ca om, trebuie să-mi fie frică să fiu credincios și nu responsabil.

Ioan-Aurel Rus: nu !…..credința este liberă…alegi !

becleanpress.ro : vă mulțumesc!

 

 

 

Distribuie:


image_pdfimage_print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *