Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

IGNATUL LA BECLEAN

Scris in 13/12/2013 de J de S

1

Țăranul nu renunță la cuțit când e vorba de datină. Dreptate și libertate. În ciuda normelor UE. În fiecare an, pe 20 decembrie, se sărbătorește Ignatul porcilor. Atunci are loc un ritual întreg în curțile gospodarilor.  Un ritual care se leagă de o tradiție a epocii precreștine. Ignat era o divinitate solară. Dar este și numele Sfântului Ignatie Teoforul.

 

2

Potrivit tradiției, tăierea porcului începe în zorii zilei. Cu o rugăciune și un pahar de palincă. Se face semnul crucii între ochii porcului. Cu vârful cuțitului. Cuțit care mai apoi este înfipt în inimă. Se zice că e bine ca părul porcului să fie înmuiat în sânge: să nu piară stirpea porcilor.

După ce porcul moare este pârjolit. Apoi animalul se taie. Bucăți. Se fac caltaboși, cârnați, tobă, diferite produse. Numai astfel, Crăciunul este Crăciun. Se mai spune că Sfântul Ignatie, de a cărui zi se leagă obiceiul, a fost copilul pe care l-a luat in brațe Iisus Hristos când a spus apostolilor: Lăsați copii să vină la mine ( Matei 19,14 ).

4

5

 

 

 

Distribuie:


image_pdfimage_print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *