Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

INTRODUCEREA APEI ÎN CICEU – GIURGEȘTI: REALIZARE ISTORICĂ PENTRU PRIMARUL RUSU CONSTANTIN

DSC06283

Cea mai mare investiție realizată vreodată în comuna Ciceu-Giurgești a fost inaugurată de curând, în prezența parlamentarilor de prin părțile locului și a oficialilor din administrația publică locală și județeană.

Rețeaua de apă și stația de pompare, au fost posibile datorită unui demers început în 2008, finanțat din fonduri guvernamentale, cu contribuție locală și județeană. Reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Prefecturii și ai altor instituții au participat la inaugurarea sistemului de aducțiune a apei potabile construit în localitatea Ciceu-Giurgești. Investiția realizată din fonduri guvernamentale însumează aproximativ 5,34 milioane de lei și s-a materializat în 21,5 kilometri de rețea în localitatea de centru a comunei administrate de către primarul Constantin Rusu. Tăierea panglicii a fost urmată de un spectacol pe care artiștii Casei de Cultură „Radu Săplăcan” din Beclean l-au susținut la Căminul Cultural.

DSC06286

Peste un milion de euro alocați pentru acest obiectiv a transformat în realitate un vis mai vechi al primarului Rusu Constantin: acela de a avea apă la robinete. Și asta în condițiile în care cel puțin două luni de vară din an seceta împiedica alimentările corespunzătoare.

Sistemul de distribuție se întinde pe 21,5 kilometri și deschide posibilitatea branșării individuale pentru aproximativ 400 de gospodării. Posibilități de introducere a apei se prevăd și pentru comuna Negrilești. La manifestările inaugurale au participat: președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, vicele de la aceeași instituție, Alexandru Pugna, subprefectul Ovidiu Frenț, deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș, primarul de Beclean, Nicolae Moldovan, administratorul public din Bistrița-Năsăud, Florin Moldovan, gospodarii comunelor Petru Rareș, Negrilești, Braniștea, directorul “Aquabis”, Ioan Șandru, constructorii, fii ai satului etc. Gazdă le-a fost „cel mai înțelept primar”, cum l-a numit președintele Radu Moldovan pe venerabilul Constantin Rusu, cel care, la o onorabilă vârstă, a reușit, cu sprijin județean și guvernamental, să modernizeze comuna în mandatele dedicate locuitorilor din Ciceu Giurgești. Dovadă că aceștia au parte de un minim de confort în plus sunt nu doar robinetele ce stau să curgă în casele oamenilor, ci și căminele culturale modernizate, drumul asfaltat spre Dumbrăveni, sediul modern al primăriei și așa mai departe.

DSC06281

Sărbătoarea dedicată celei mai frumoase zile a comunei de la poalele cetății Ciceului a cuprins un Te Deum susținut de doi preoți, programul artistic al Casei de Cultură “Radu Săplăcan” din Beclean, scurte cuvântări ale oaspeților și o după-amiază de recreere organizată în zona de agrement a Ocolului Silvic de pe raza localității Reteag. Surpriza zilei a venit de la Văru Săndel,  spre buna dispoziție a sătenilor.

DSC06294

Acces la rețelele de apă pentru 90 la sută din populația județului, până în 2017. Obiectivul a fost subliniat de președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, cel care a vorbit la Ciceu Giurgești despre proiectele ample desfășurate în Bistrița-Năsăud în efortul de dezvoltare a comunităților locale. Masterplanul privind extinderea și îmbunătățirea rețelelor de apă și canalizare e unul dintre ele. 144 de milioane de euro sunt, pentru etapa a doua, finanțările europene aflate în proceduri pentru ca obiective precum cel amintit să devină realitate în următorii ani.

DSC06282

DSC06290

DSC06291

DSC06297

 

Distribuie:


image_pdfimage_print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *