Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

Liliecii și ceasul stricat

Scris in 12/09/2013 de J de S

Din cele peste 20 de biserici din Beclean, cea reformată e singura care are ceas.  Orologiul, cu patru cadrane, instalat în turla clopotniței, ar trebui să arate ora exactă. Din păcate, ceasul e stricat: biserica reformată din orașul de pe Somes vrea probabil să amintească că timpul s-a oprit în loc. Cu limbile ceasului spre Budapesta.

1

Surse bine informate spun că reprezentanții bisericii reformate au solicitat, cu ceva vreme în urmă, primăriei urbei de pe Someș,  fonduri pentru repararea ceasului. Primăria Beclean a dat banii. Ceasul, reparat de meșteri mari , a funcționat o vreme. Apoi s-a oprit.

Beclenarii fără ceas sunt dezorientați. Oamenii și copiii de la sate, care vin în oraș cu treburi,  deseori se plâng că pierd autobuzul din cauza ceasului defect din turla bisericii. Cică de vină sunt liliecii si porumbeii care-si fac veacul în podul bisericii.

Biserica reformată din Beclean datează din 1433. Este monument. Potrivit wikipedia, în această biserică se găsesc morminte ale familiilor nobiliare maghiare Bethlen și Bánffy.  Vârful coronamentului este marcat de figura pelicanului, care își hrănește puii cu sângele propriu.

 

Distribuie:


image_pdfimage_print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *