Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

MODERNIZARE DE 8,5 MILIOANE DE EURO PENTRU GARA DIN BECLEAN

Scris in 25/10/2023 de J de S

La sfârșitul lunii septembrie s-a încheiat licitația cu privire la elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de modernizare în stația de cale ferată Beclean pe Someș.  Valoarea estimată fiind 8, 5 milioane de euro, a informat primăria Beclean:

“Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, condus de vicepremierul  Sorin Mihai Grindeanu, va aloca suma de 8,5 milioane de euro în vederea modernizării gării din Beclean. A fost semnat ordinul de ministru nr. 472 din 28.02.2023 în valoare de 8,5 milioane de euro, prin care se dă undă verde acestui proiect.”

Obiectivele prevăzute au drept scop asigurarea unor servicii de calitate într-un spaţiu modern, adaptat cerinţelor pieţei şi nevoilor călătorilor, cu accent deosebit pe:

– modernizarea şi repararea clădirilor de călători, inclusiv facilităţi pentru persoanele cu mobilitate redusă;

– înălţarea peroanelor în conformitate cu standardele europene, modernizarea copertinelor, a liniilor din staţii, pasajelor, pasarelelor şi asigurarea accesului la peroanele intermediare;

– asigurarea sistemelor de ventilaţie şi încălzire, montarea de panouri fonoabsorbante;  

– modernizarea echipamentelor de telecomunicaţii şi de informare a publicului călător; înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice şi refacerea sistemului de drenaj;

– asigurarea elementelor de siguranţă în staţii, prin construirea unor rampe speciale pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, balustrare, garduri de siguranţă între liniile din staţii, etc.”, arată CFR.

Gara Beclean pe Someș a fost construită odată cu linia ferată în jurul anilor 1885-1886. În anul 1978, stația avea 8 linii de circulație și una de manevră, la care se adăugau o linie pentru podul basculă și una pentru depozitul de cereale al Bazei de recepție.

Ulterior s-a ajuns la 12 linii de circulație și manevră, o linie de evitare, precum și o linie de racod cu Întreprindrea Metalurgică Beclean și balastiera de agregate. Lucrarea de modernizare a stației a asigurat și creșterea lungimilor liniilor II și IV, instalarea unor aparate de cale noi cu duble joncțiuni, ca și mărirea tipului de șină, pentru a se putea prelua traficul sporit.

Distribuie:


image_pdfimage_print