Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

CRUCEA LUI TITIENI DIN BECLEAN

Scris in 18/10/2013 de J de S

crucea

Există o întreagă teologie a crucii. Astfel teologii se întrec să explice ce înseamnă crucea în viața lumii. Dar nici un cuvânt al lor nu este mai percutant decât cuvântul Sfântului Pavel: „Căci cuvântul crucii, pentru cei ce pier, este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mântuim , este puterea lui Dumnezeu.”

23 septembrie 2001, cea de-a 18 duminica după Rusalii ( Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul ): pe dealul Bileag , la o înălțime de aproape 300 de metri de la nivelul Someșului Mare, avea loc un eveniment mai puțin obișnuit. Aici a fost înălțată o cruce, „ridicată de Titieni I. din Beclean, în amintirea celor care mi-au dat viață și pentru trecători cu suflet bun : „ ca o manifestare a dorinței ca viața locuitorilor orașului Beclean să fie ghidată de logica crucii, cea a dăruirii.

T B

În acea zi memorabilă, credincioșii ortodocși din Beclean au meditat la suferințele Mântuitorului participând la Calea Crucii. Manifestarea credinței locuitorilor din urbea de pe Someșul Mare a fost susținută de preoții Vasile Cherhaț și Claudiu Zinveliu, stareța Veronica de la Mănăstirea Dobric, precum și o mulțime de oameni din Beclean și din Sântioana. Aceștia  au pus piatra de temelie pentru crucea care domnește acum peste bucuriile, greutățile și speranțele tuturor creștinilor din Beclean, care doresc să fie mai uniți în jurul semnului victoriei.

TP 2

Într-o lume în care se încearcă înlăturarea simbolurilor religioase, crucea apare acum strălucitoare și poate fi văzută de toți cei care trec prin Beclean : comunitate socială cu diverse dificultăți, dorește să privească la semnul victoriei, la semnul care transformă lumea, pe care acum îl are concret în fața ochilor pe vârful dealului Bileag .

 

Distribuie:


image_pdfimage_print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *