Beclean Press

cu noi esti mult mai informat

DRUMURI ȘI APĂ POTABILĂ LA CICEU GIURGEȘTI

Scris in 04/12/2013 de J de S

reprez

Primarul comunei Ciceu Giurgești, Constantin Rusu este omul care se implică și și care își respectă cuvântul dat cetățenilor. Dovadă că nu demult s-a realizat asfaltarea drumului comunal de la Giurgești – Dumbrăveni, pe o lungime de 6 km, grație măsurii 577.

Un obiectiv dus la bun sfârșit este și aducțiunea de apă potabilă la Ciceu Giurgești. Potrivit primarului Constantin Rusu, realizarea e în proporție de 99 de procente. Investiția ce are să alimenteze de la localitatea de centru a unității administrativ-teritoriale aflate în gestiune îi aparține Guvernului (470.000 de lei), în baza Hotărârii 577 și bugetului local (33.000 de lei).

De la buget s-au finanțat, s-au realizat și s-au reabilitat Școala Generală Ciceu Giurgești, Dispensarul Uman din Ciceu Giurgești, Căminul Cultural Ciceu Giurgești și Căminul Cultural Dumbrăveni.De asemenea, s-au mai reabilitat Primăria Ciceu Giurgești și Școala cu clasele I-IV din Dumbrăveni.

sediu primarie

În viitorul apropiat s-au propus următoarele obiective, care vor fi în vizor pentru realizare: demararea proiectului – Decolmatare Valea Podului – pe Măsura 322, amenajarea Centrului Civic, asfaltarea ulițelor laterale la Ciceu Giurgești, alimentarea cu curent electric a unui grup izolat de case, pietruire și modernizare a drumului spre Cetatea Ciceului, modernizare și pietruire drum comunal de la satul Dumbrăveni la satul Chiuești și realizarea unui teren de sport modern în Ciceu Giurgești.

Fondul de carte al Bibliotecii comunale Ciceu Giurgești s-a îmbogățit recent printr-o donație făcută de un mare iubitor de cultură. Este vorba de colonelul în retragere Constantin C. Gomboș, cetățean de onoare al comunei Ciceu Giurgești. Generozitatea lui Constantin C. Gomboș s-a concretizat prin dăruirea a 3000 de volume din biblioteca personală, care va ajuta la sporirea culturii tinerilor giurgeșteni.

gombos

Constantin C. Gomboș s-a născut la 31 martie 1940 în localitatea Ciceu-Giurgești, județul Bistrița Năsăud. Studii: Urmează Liceul Mihai Viteazul și mai apoi Școala Militară de Ofițeri Tehnici de Radiolocație din București. Își perfecționează pregătirea prin studii universitare la Facultatea de Istorie București și post universitare, la Academia Militară.

Activitate profesională: Este membru al Societăților de Istorie din Timișoara și Lugoj, al Societății Scriitorilor Militari București, președinte al Comisiei de istorie Militară Filiala Timișoara, vicepreședinte al Asociației Județene Timiș „Colonel Ion Enescu“ a Uniunii Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, membru fondator al Asociației „Cultul eroilor“ Filiala Timiș, membru al Cenaclurilor literare „Ioan Slavici“ și „Liviu Rebreanu“, al Asociației Culturale „Constantin Brâncuși“ și „Patrimoniu“ Astra Bănățeană Timișoara. Constantin Gomboș este de asemenea membru de onoare al Senatului Ligii culturale „Fiii Gorjului de pretutindeni“.

Publicații: A publicat peste 200 de studii și articole în reviste de specialitate, în analele de istorie ale Muzeului Banatului și Universității de Vest din Timișoara, în almanahurile „Apă Vie“ ale Universității Tibiscus din Timișoara etc.

În calitate de coautor a realizat volumele: „Jertfă pentru țară. Din cronica luptelor pentru apărarea Banatului“; „Filaret Barbu – Jurnal de adolescență“; „Marea Unire reflectată în presa bănățeană“; „Din Cronologia Județului Timiș“; „1916 – un an hotărâtor pentru istoria românilor“; „Traian Vuia, contribuții biografice“.

A tipărit următoarele volume: „Cpt. Nicolae Munthiu – Scrisori de pe Frontul din Galiția 1914 -1918“; „50 de ani de istorie. Din istoria județului Timiș (1939 -1989) “; „Avocat Dumitru Grigorescu – o istorie inedită a Partidului Național Liberal (1905 -1940) “; „Dincolo de sârma ghimpată, lagarul. Din istoria lagărului de prizonieri din Timișoara, 1941 – 1945“ în colaborare; „Am trăit cu demnitate și respect pentru neamul românesc“ – volum aniversar la 70 de ani; „Istorie, suferință și speranță – Calvarul unei familii de români din fostul județ Someș după Diktatul de la Viena (30 aug. 1940 – 1 mai 1949) “; În manuscris „Noi cei din Calea Lipovei – Din însemnările unui ofițer de radiolocație participant la evenimentele din decembrie 1989 de la Timișoara“. În perioada 1995 – 2001 a susținut la Radio Timișoara rubrica de „Istorie, literatură și filatelie“ și a fost colaborator la emisiunea militară „Uniți sub Tricolor“ și de asemenea numeroase interviuri și emisiuni la posturile de televiziune locale.

Premii și distincții: Pentru rodnica sa activitate a obținut premiul Pro Cultura Timisiensis acordat în anul 2009 de Consiliul Județean Timiș, premiul de excelență pentru eseu și documentar istoric la Festivalul Internațional de creație și literatură religioasă „Lumină lină“ (2009 – 2011), diplomă de merit acordată de Asociația Națională a cadrelor militare în rezervă și retragere A. I. Cuza București.

 

Distribuie:


image_pdfimage_print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *